Vanliga frågor och svar

Här har jag listat ett gäng frågor jag ofta får av kunder som kommer till butiken. Hoppas de ska vara till hjälp framförallt om du är nybörjare i lerans fantastiska värld. 
Men tveka inte att kontakta mig om du har fler eller andra frågor, jag är alltid bara ett mail eller telefonsamtal bort och delar mer än gärna med mig av mina erfarenheter.

Kan jag blanda lergods och stengods?

Nej. Det bästa är om du väljer att jobba antingen med stengods eller lergods eftersom både lera och glasyrer har olika bränningstemparaturer. Lergods tål inte lika höga temperaturer som stengods. Stengods är vanligast för bruksföremål då leran sintrar och blir tillräckligt hård för att tåla diskmaskin, ugn och micro.

Vad är skröjbränning och hur varmt ska jag skröjbränna?

Skröjbränning är den första bränningen man gör efter att godset torkat. Jag skröjar i 950 grader utan utjämning. Efter skröjbränning glaserar man och sen är det dags för bränning nr 2  glasyrbränning. 

Hur varmt ska jag glasyrbränna?

Jag har bara jobbat med stengods. Mina ugnar har alltid varit inställda på 1255 grader med 10 minuters utjämning (tiden som ugnen håller topptemp. innan den svalnar). I min verkstad har jag valt att bara ha glasyrer som går att köra tillsammans i ugnen i samma temperatur. Men ibland kan det vara så att en glasyr kräver lite lägre eller högre temp för att få sin rätta karaktär. 

Kan jag köra alla glasyrer i samma temperatur?

Alla glasyrer har en rekommenderad max temp. Om man går över det kan det hända att glasyren inte får sin rätta karaktär, likaså om det är för kallt i ugnen. Men jag har alltid valt glasyrer som funkar att köra tillsammans i samma temp. Det blir för rörigt annars. Vanligast för stengods är 1240-1260 grader, jag har valt 1255 grader med 10 minuters utjämning.

Kan jag blanda flera glasyrer eller dubbeldoppa?

Ja ibland, men på egen risk. Gör alltid en provbränning innan du glaserar många saker som du är rädd om. Vissa glasyrer funkar fint att dubbeldoppa, ex. vis. som på bilden ovan, först en kant i 1306 Roströd och sen i 1019 Vit blank. Då blir det en härligt melerad ljusbrun nyans. Men det finns en risk att man "smittar" den ljusare glasyren med den mörkare och vissa glasyrer funkar inte alls på varann utan spricker eller "skär sig". Risken ökar också för att glasyrlagret blir för tjockt vid dubbeldopp så som sagt, det är på egen risk.

Lädertorrt, vad är det?


Lädertorrt är när föremålet man jobbat med är halvtorrt och känns ungefär som läder. Dvs. hanterbart i handen men fortfarande fuktigt och relativt mjukt. Det är då man brukar sätta på hänken på koppar, trycka mönster i leran, karva ur mönster, göra hål eller dekorera på andra sätt. Det är även bäst att pensla på  engob (infärgad lerslamma) på sina saker när det är lädertorrt. När sedan föremålet torkat helt är det dags för skröjbränning. 

Kavalett, vad är det? Och hur mycket verktyg behöver jag köpa?

En kavalett är en liten metallskiva på fot som man snurrar manuellt med handen. Mycket användbar om man jobbar med skulpturer, vill pensla på ränder på sitt föremål eller kunna snurra och titta på sitt alster från alla håll. En kavalett av bra kvalitet köper man bara en gång och du kommer säkerligen ha stor användning för den varje dag i verkstan. En bra investering! I övrigt tycker jag det räcker om man väljer ut ett startkit med kanske 5-6 mindre verktyg att börja med. Sen kan man alltid komplettera senare om det är nåt man saknar. Jag brukar förutom kavalett föreslå: skärtråd, slinga, modellerpinne, nål och svamp.

Hjälp, min glasyr har runnit! 
Vad kan jag göra för att undvika det och hur skyddar jag mina sättplattor?

Vissa glasyrer rinner. Det bästa är att man bara använder den invändigt eller möjligen bara en kant upptill på utsidan. Om olyckan ändå varit framme och föremålet sitter fast i sättplattan så finns det ett antal saker att tänka på till nästa gång. Glasera inte för tjockt. Använd s.k. "kex" och ställ dina föremål med rinnig glasyr på. Då fastnar det bara i kexet och inte i sättplattan. Se till att pensla dina sättplattor med plattengobe med jämna mellanrum. Det skyddar sättplattan mot mindre glasyrstänk. Man kan även strö ut extra chamotte på plattan för att få ett litet sandlager som föremålet står på. Men allra bäst är att använda en snygg lera som man inte behöver glasera ända ner och bara använda den rinniga glasyren på insidan. 

Mina grejor exploderade i skröjugnen, vad gjorde jag för fel?!

Sannolikt var du för ivrig att bränna så grejorna var inte helt torra när du ställde in dem i ugnen. Då kokar vattnet i leran och det sprängs. Tänk på att keramik är en långsam process, stressa inte fram saker, låt det ta sin tid. Ju tjockare lera desto längre tid tar det att torka. Även vilken temp och luftfuktighet det är i utrymmet sakerna står i spelar in. Generellt tar det mer än en vecka att torka tunnare saker som koppar och skålar. Större, tjockare saker som skulpturer kan ta månader!

Hittade du inte svaret på din fråga?
Hör av dig!